Cafe Europas Kaffehistorie

Europas har serveret kaffe lige siden vi slog dørene op i 1989. På trods af at vi har høstet 4 verdensmesterskaber siden da, så var vores kaffemenu dengang begrænset til kolbekaffe, espresso, cappuccino, nes au lait og cafe au lait af middelmådig karakter. Det er først 10 år senere, at vores kaffehistorie for alvor tager fart.

I 1999 var vi nogle stykker fra cafeen, der tog til Norge for at overvære de norske baristamesterskaber i Oslo. En barista er en tjener, der laver kaffe, som regel på en cafe, coffeeshop eller restaurant. På det tidspunkt var det kun en lille skare af nordmænd, som så perspektiverne i denne form for kaffekonkurrence. De var til gengæld meget avancerede på det tidspunkt.

Konkurrencen i Norge var starten på det, der i dag er World Barista Championship, som i store træk går ud på, at hver barista har 15 minutter til at præsentere 4 espresso, 4 cappuccino og 4 signaturdrikke for dommerne. Signaturdrikken består i at servere en kaffedrik af egen opfindelse.

I Oslo så vi for første gang, hvordan tilberedningen af mælken kunne sikre et markant bedre og smukkere resultat. Her lavede baristaerne mønstre i kaffen. De kaldte det barista kunst, på engelsk hedder det latte art. Det er smukke mønstre skabt i kaffen udelukkende ved brug af den traditionelle cafe-mælkekande og en dygtig hånd.
Da vi kom tilbage til København, gik det op for os, at den måde, vi tilberedte mælken til en cappuccino på var utilstrækkelig: nederst espresso, varm mælk i midten og øverst mælkeskum, der i bedste fald mindede om pisket æggehvide, også kendt som ”skumfiduser”.

Det, vi havde set i Oslo, var den nye kaffekultur, hvor forbrugeren havde flere forskellige slags kaffe at vælge imellem og samtidig var begyndt at stille krav til kvaliteten. Det var en ny kultur, som var en blanding af italienske og amerikanske traditioner. Kaffekulturen i Danmark havde været langt bagud. Forbrugerne havde haft få valgmuligheder, og informationsniveauet begrænsede sig ofte til, hvornår kaffen havde sidste salgsdato.

Efter turen til Oslo begyndte vi også at undersøge mælk og mælkeskumning. Vi ville kort sagt forstå, hvad denne nye kaffekultur handlede om. Efter at have trænet et stykke tid, tog vi som repræsentanter for Danmark til det første World Barista Championship i Monte Carlo i år 2000.

Vi fik bronze, og så gik vi for alvor i træningslejr, og til verdensmester-skabet i Miami året efter, lykkedes det Martin Hildebrandt fra Europa 1989 at vinde guld, mens Norge fik sølv, og bronzen gik til Sverige. I 2002 gentog vi succesen, da Fritz Storm fra Europa vandt guld.

Europas to barista-guldmedaljer medførte, at vi blev inviteret til at undervise på kaffeuniversitetet, L’Università del Caffé, i Trieste.

Troels fik lov til at få sit verdensmestertrofæ med gennem security i Seattle. 2005.

Efterhånden fik vi mange erfaringer som kaffekonsulenter, og i 2003 besluttede Martin og Jens sig for at starte CCA, Copenhagen Coffee Academy. Gennem undervisning i kaffe, mælk og relaterede produkter ville vi bidrage til specialkaffekulturen. Formålet var at forene gastronomien og vinens verden med specialkaffens.

Da Troels Poulsen fra cafe Europa trænede til baristaverdensmesterskaberne i 2005, var Copenhagen Coffee Academy hans base. Gennem flere måneder gennemgik vi konkurrenceprogrammet, hvor Troels skulle lave 4 espresso, 4 cappuccino og 4 signaturdrikke.

Troels’ signaturdrik bestod af en mild peber-aroma gele, siden espresso og til sidst en lavendelsirup.

Troels Poulsen blev baristaverdensmester i 2005.

Efter cafe Europas 1989 flotte resultater i World Barista Championship (WBC) var et naboopgør mellem Danmark og Norge oplagt. År efter år havde de to lande kæmpet om at stå øverst på podiet til det internationale World Barista Championship. Danmark og Norge mødtes første gang efteråret 2003. Der var kaffeentusiaster fra alle de nordiske lande, hollændere, israelere, amerikanere, ja, sågar hele 5 fra Australien.

Hvert år samler vi penge ind til velgørende formål i kaffelande. I 2005, Coffee Kids.

Begge lande havde samlet et hold med deres bedste baristaer og holdene konkurrerede i at lave espresso, smage (cuppe) kaffe, paratviden om kaffe og andet. Vi samlede også de daværende 4 verdensmestre fra World Barista Championship til at lave et show omkring deres personlige baristateknikker. Vi kaldte det ”Masters at Work”.

Dette lille arrangement fik en del opmærk-somhed i Norden såvel som ude i verden. En event som dette var lige hvad der manglede i specialkaffe branchen Og søndag morgen, dagen derpå, stiftede Jens Nørgaard sammen med sine nordiske kaffekollegaer foreningen Nordic Barista Cup, der er vokset med tiden. Siden da har vi arrangeret 7  Nordic Barista Cup i skiftevis Island i 2004 og 2009, Norge 2005 og 2012, Sverige 2007 og Danmark 2006 og 2011.

I 2006 havde vi 5 espressomaskiner og en ristemaskine på Gammel Torv i København.

I 2006 blev Björg Brend en del af NBC administrationen. Bjørg var tidligere ansat som tjener på Europa 1989 og er nu uddannet journalist. Björg og Jens er sammen drivkraften bag af Nordic Barista Cup. Vi laver visionen, målsætningen og lægger strategier for hvor Nordic Barista Cup skal bevæge sig hen. Og det er lykkes meget godt: I løbet af otte år har vi udviklet Nordic Barista Cup til at være et respekteret 3 dages kaffeseminar mellem Island, Norge, Sverige, Finland og Danmark, som folk fra hele verden rejser langvejsfra for at være en del af.

Visionen er “be together, act together and learn together”. Til konkurrencen blandes forelæsninger, workshops og konkurrencer med socialt samvær, udveksling af viden og teambuilding. Alt sammen bundet sammen af kaffe.

I 2005 åbnede Kontra Coffee på Østerbro, med Europa som medejer. Det, at bruge kaffe ristet på Kontra, var et yderligere skridt i retningen mod kvalitet i koppen. I dag er Europa gået ud af Kontra og Europa har skiftet kaffeleverandør.Vi serverer nu espresso- og filterkaffe fra Solberg & Hansen i Oslo. Vi har arbejdet sammen med Solberg & Hansen i mange år – senest da vi sammen arrangerede Nordic Barista Cup i 2010. Vi har altid respekteret deres kompromisløse tilgang til kvalitets kaffe og er meget glade for at have deres kaffe i koppen.