velkommen til
cafe EUROPA 1989

Murens fald
– Et samlet Europa

For mere end en snes år siden åbnede Cafe EUROPA 1989. Årene der er gået har været fyldt med spændende udfordringer med at drive en holdningsfyldt cafe af international klasse i hjertet af København, på Amagertorv, verdens navle – ifølge Søren Kierkegaard. Alligevel føles det, som om det kun er et øjeblik siden vi startede.

På de 20 år har verden omkring os ændret sig – helt vildt. Ingen ville dengang have troet, at jerntæppet ville falde inden udgangen af året 1989. Men ting ændres, og det utænkelige sker. 

Ganske vist er heller ikke vi spåmænd, men til gengæld har det både været magtpåliggende og nærliggende for os at have fingeren på pulsen. Navnet Nørgaard har været uløseligt forbundet med mode i mere end to generationer. Jeg og min familie har altid haft en umættelig interesse for tidsånden, trends, zeitgeist – i det hele taget alt hvad der rør sig i politik og økonomi, foruden i mode, kunst, kultur og mad. Og for os hænger mode og restaurationsdrift sammen.

I 1989 tog min far og mor, Jørgen og Ellen, min storebror, Mads, og jeg et skridt i en ny retning: Vi ville drive en cafe. Det var lidt af et spring.

Da Muren i Berlin faldt i november 1989, fik navnet Europa en helt ny betydning. Som Willy Brandt sagde: “Nu vokser det sammen, som hører sammen”. Øst og vest genforenedes. Nu betød Europa også et frit Europa – et Europa, der var større end Fællesmarkedet. Grænserne blev åbne. Og vores cafehus fik navn efter det EUROPA, der strækker sig – som det ses på det gode landkort på endevæggen i cafeen – fra Sicilien til Nordkap og fra Gibraltar til Ural.

Vi ville hente det bedste fra de europæiske cafekulturer: Den traditionelle franske cafe, Wiens og Budapests kagehuse, de italienske kaffemenuer og madinspirationen fra de spanske tapas, de græske yoghurtretter, sild, grød og smørrebrød – ja, fra hele det mangfoldige, europæiske køkken.

I sommeren 1993 flyttede Miljøministeriet ind på Højbro plads 4. De blev vores første
kantinedriftskunde, allerede dengang med 100% økologiske råvarer. EUROPA Kantiner driver kantinehuse for private og det offentlige.

Vores Kafferisteri ligger i Gellerup, Aarhus. EUROPA er selvforsynende med bæredygtig kaffe og te til vores cafeer og vores kantiner. I Jægergårdsgade, Aarhus, ligger EUROPAs første kaffe og te butik.

Cafe EUROPA 1989 ønsker råvarer af høj kvalitet, og vi vælger leverandører omhyggeligt efter deres tilgang til råvaren og håndværket bag.

Vi arbejder bevidst med at få flere økologiske og danskproduceret varer ind i vores køkken. For at få den kvalitet og smag vi ønsker, udvikler vi vores egne opskrifter og laver mange af vores ting fra bunden.

Vi lader os også inspirere af den europæiske cafekultur og det mangfoldige europæiske køkken i vores menukort.

Alt sammen for at gøre en positiv forskel

EUROPA
bogen

Udforsk hemmeligheden bag vores autentiske smagsoplevelse

Dyk ned i vores Cafe EUROPA 1989 bog, hvor du kan læse om, hvorfor cafeen opstod lige der i 1989. Hvorfor vi ligger netop der, hvor vi gør – midt i København K. Bogen udfolder også vores europiæsk-inspirerede madunivers, så du kan gå på opdagelse i vores mest elskede retter gennem tiden og kaste dig ud i at lave dem derhjemme.

Europa-væggen

På Cafe EUROPA 1989 har vi en væg med billeder af ikke-virkende, vigtige europæiske personligheder fra 20. århundrede. Nedenfor kan du læse mere om de interessante karakterer.

De har alle én ting tilfælles: de har gjort en positiv forskel

Væg med billeder af personer og figurer der har haft stor betydning i europa's historie.

Polsk feltherre. Førte krig mod Sovjet efter første verdenskrig. Døde som enehersker i Polen.

Italiensk filminstruktør. Kendt for sine realistiske og modernistiske værker La Strada og Det søde liv.

Færøsk forfatter og billedkunstner. Skriver om kampen mellem nyt og gammelt repræsenteret af brogede skikkelser i et sprog fuldt af poetisk vitalitet for eksempel i romanen De Fortabte Spillemænd.

Tjekkisk dramatiker og politiker. Leder af den illegale undergrundsgruppe Charta 77 i Tjekkoslovakiet, som fremkaldte Fløjlsrevolutionen. Dermed faldt det kommunistiske regime. Demokrati indførtes i Tjekkoslovakiet i 1989 og Havel valgtes som præsident.

Spansk filminstruktør. Kendt for sine surrealistiske film, der blander politik og humor, lige fra Den Andalusiske Hund over Viridiana til Borgerskabets Diskrete Charme.

Dansk maler og professor. Hans abstrakte kunst er blevet til under langvarige ophold i Frankrig. Siden midten af 1960ʻerne virkede han også som lærer på Kunstakademiet og var under indflydelse af indisk filosofi. Udsmykninger bl.a. Århus Universitet og østre Landsret i København.

Polsk filminstruktør. Kendt for tv-filmene De ti bud og film trilogien Blå, Hvid og Rød.

Dansk billedkunstner. Introducerede surrealismen i Danmark med provokerende malerier og objekter. I 1937 beslaglagde politiet værker af Freddie som pornografiske.

Tysk socialdemokratisk politiker. Vesttysk forbundskansler 1969-74. Arbejdede for Vesttysklands afspændingspolitik overfor østblokken.

Lettisk politiker. Spillede en stor dramatisk rolle i landets politik igennem 1930ʻerne og havde i perioder diktatorisk magt. Efter russernes anneksion af Letland i 1940 blev han deporteret og henrettet.

Fransk forfatter og feminist. Kendt for sit banebrydende kønspolitiske skrift Det andet køn. Har skrevet romanen Mandarinerne fra 1954 om det venstreorienterede politiske miljø, hun tilhørte.

Russisk-fransk komponist. Var frontfigur i neoklassikken. I sine sene værker, udbyggede han tolvtone teknikken og gjorde dermed bl.a. op med den traditionelle ballet musik (Agon, 1957).

Østrigsk forfatter. Skrev den revolutionerende roman Manden uden egenskaber, der skildrer verden i opbrud.

Britisk spion-agent. Kendt fra Ian Flemings filmatiserede romaner, blandt andet med Sean Connery i rollen som agent 007.

Spansk cellist og komponist. Betragtes som banebryder for moderne cellospil.

Hollandsk maler. Udviklede en geometrisk stil, der skyede al naturalisme og ekspressionisme. Har inspireret samtidig design og funktionalisme.

Dansk atomfysiker. Modtog i 1922 Nobelprisen i fysik. Var fortaler for åbenhed mellem stormagterne på grund af kernevåbnenes trussel. Fik tildelt elefantordenen i 1947.

Irsk forfatter. Har skrevet de to moderne gennembrudsromaner Ulysseus og Finnegans Wake. Hans eksperimenter med romanen har haft stor indflydelse på moderne prosa.

Spansk maler og billedhugger. Repræsenterer den abstrakte surrealisme for eksempel i hovedværket Harlekins Karneval.

Fransk modeskaber. Udviklede i mellemkrigstiden sit eget modehus i Paris. Som en af de første modeskabere allierede hun sig med massekulturen og fabrikerede bl.a. similismykker. Chanel navnet er også kendt som parfume.

Tysk dramatiker og teaterleder. Baserede sit politiske teater på marxistisk grundlag og opfattede teatret som en talerstol for klasseanalyse og revolutionær belæring. Bland hovedværkerne tæller Galileis liv og Mutter Courage. Boede i eksil i 1930ʻerne, først i Danmark og siden i USA. Endte sine dage som teaterleder i Berlin.

Tjekkoslovakisk politiker. Kæmpede en forgæves kamp for at reformere det kommunistiske system i foråret 1968, som imidlertid knustes af Warszawa-pagten i august samme år. Spillede en vigtig rolle i Fløjlsrevolutionen i 1989 sammen med Vaclav Havel. Hans politiske mål er blevet kaldt ʻsocialisme med et menneskeligt ansigtʻ.

Vesttysklands første forbundskansler. Hans stærkt vest-orienterede indstilling bidrog til Vesttysklands optagelse i NATO i 1955.

Fransk forfatter og filosof. Grundlæggeren af eksistentialismen. Var med sine romaner, skuespil og debatindlæg en ledende skikkelse blandt de franske venstreintellektuelle efter 2. verdenskrig. Afslog at modtage Nobelprisen i 1964.

Tjekkisk filosof og præsident. Var som statsoverhoved i 1918 med til at konsolidere Tjekkoslovakiet som parlamentarisk demokrati.

Tysk kernefysiker. Er fader til den såkaldte relativitetsteori, der fundamentalt ændrede synet på materiens mindste enheder. Hans resultater er grundlæggende for udviklingen af atombomben. Efter 2. verdenskrig var han overbevist pacifist. Fik Nobelprisen i 1921.

Svensk forfatter. Verdensberømt for sine eventyragtige, såvel som realistiske fortællinger, hvor humor og alvor blandes. Alverdens børn kan hente både drømme og styrke i hendes hovedfigurer, bl.a. Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Ronja Røverdatter.

Svensk forfatter. Bl.a. hans skuespil Frøken Julie og Et drømmespil bidrog til at videreudvikle det moderne drama med deres kompromisløse analyse af kønnenes kamp.

Finsk komponist. Kendt for sine senromantiske orkesterværker bl.a. det symfoniske digt Finlandia.

Dansk komponist. Var en hovedskikkelse i 1900 tallets danske musik. Skrev bl.a. operaerne Saul og David og Maskerade samt en række symfonier. Hans mange melodier til danske sange bliver brugt den dag i dag f. eks. Jens Vejmand.

Dansk 1800-tals forfatter med verdens ry for sin fornyelse af eventyrgenren. Desuden forfatter til mange romaner, skuespil og digte.

Spansk billedkunstner. Anses af mange for at være sin tids største maler. Har været forgangsmand inden for en række -ismer, lige fra hans tidlige ungdoms naturalisme, over kubisme, nyklassicisme til surrealisme. Det seneste finder man i protestbilledet Guernica i anledning af tyskernes bombardementer i Spanien under borgerkrigen.

Tysk forfatter. I store bredt anlagte romaner skildrer han borgerskabets indre forfald, og tragiske og komiske kunstnerskæbner. Til den første gruppe hører Huset Buddenbrok og Trolddombjerget, til den anden Doktor Faustus og Felix Krull. Under psykologen C.G. Jungs ideer skrev han også en stor bibelsk-mytologisk roman, Joseph og Hans Brødre. Fik Nobelprisen i 1929.

Dansk filminstruktør. Revolutionerede filmkunsten med værker som Vredens dag og Ordet, der havde religiøse temaer omkring synd, skyld og nåde.

Fransk frihedskæmper og politiker. Ledede under anden verdenskrig den franske modstandsbevægelse fra London. Frankrigs præsident 1959-69.

Russisk maler. En af grundlæggerne for det abstrakte maleri, som han med tiden rendyrkede til på en gang farverig og forfinet nonfigurativ kunst.

Græsk-amerikansk sopran. Især i 1950ʻerne en verdenssopran uden sidestykke. Bidrog til at genvække interessen for tidlig italiensk romantisk opera. I en periode gift med skibsreder millionæren Onassis.

Hertuginde af Windsor. Gift med Hertugen af Windsor (1894-1972), tidl. Kong Edward 8. Abdicerede for at kunne ægte hende.

Østrigsk læge. Grundlægger af psykoanalysen, der opdagede det ubevidste i den menneskelige psyke. Anviste seksualdriften en central rolle.

Dansk skuespillerinde. En af europæisk films store stumfilmstjerner i bl.a. Hamlet og Bag Glædernes Maske. Spillede bl.a. sammen med en ung Poul Reumert.

Tjekkisk tysksproget forfatter. Grundlæggeren af en moderne vision om et univers, ramt af meningsløshed. Hovedværket Processen handler om en skæbne, der forvilder sig i et gådefyldt bureaukrati hjemsøgt af skyld. Havde stærk påvirkning på bl.a. den danske forfatter Villy Sørensen.

Fransk forfatter. Skrev romanværket På sporet af den tabte tid, som var banebrydende indenfor romangenren med sin opløste stil.

Sovjetisk kosmonaut. Blev i 1961 det første menneske i rummet, da han i rumskibet Vostok 1 kredsede én gang om jorden.

Norsk maler og grafiker. En af ekspressionismens pionerer. Hans billeder Pubertet og Skriget bærer tegn om sygdom, ensomhed og angst.

Blev bygget gennem det delte Berlin af DDR for at standse den overhåndtagende republikflugt, der truede med at dræne østtyskland for veluddannede borgere. Et større antal flygtninge blev dræbt ved muren, da de forsøgte at nå Vesten.

Tysk skuespiller og sanger. Spillede hovedrollen i Den blå engel i 1913.

Fransk sangerinde. Verdensberømt blandt andet med sangen Non, je ne regrette rien.

Norsk polarforsker. Krydsede Grønlands indlandsis i 1888. Fik Nobels fredspris i 1922 for sin indsats for krigsfanger efter første verdenskrig.

Polsk-fransk fysiker. Modtog Nobelprisen i fysik i 1903 for sin opdagelse af de radioaktive grundstoffer Polonium og Radium.

Schweizisk maler og billedhugger. Kendt for sine karakteristiske, lange og magre menneskeskikkelser.

Britisk statsmand. Var en ledende skikkelse i Englands og de allieredes kamp mod Tyskland under anden verdenskrig. Nobelpris i litteratur 1953.

Norsk forfatter. Kendt for sine nyskabende lidenskabelige romaner Sult og Markens Grøde. Hans fascination af nazismen, som medførte en retssag efter krigen er behandlet i romanen På gjengrodde stier fra 1949.

Schweizisk-fransk arkitekt. Banebrydende både inden for moderne arkitektur og byplanlægning. Hans hovedindsats var udviklingen af åbne flydende rumvirkninger. Han brød med den gængse facadesymmetri og brugte ofte rå beton som foretrukket materiale.

Følg os på @europa1989

Følg med på vores Facebook og Instagram for et indblik bagom vores cafe på Strøget, hvor vi byder på alt fra en god, klassisk americano til vores velkendte og, ikke mindst, efterspurgte carpaccio. 

Del dit besøg med os
#europa1989 #amagertorv1

Try our
3-course menu 295,-

starter
-Green gazpacho soup (V)

main course
-Boeuf Bourguignon
or
-ratatouille

dessert
-lemon cheesecake